keskiviikko 9. joulukuuta 2015

10 vinkkiä matkustamiseen


Moikka! Ajattelin käydä vähän läpi teille, mitä kaikkea kannattaa muistaa matkustettaessa, oli mukana sitten vain se reppu tai koko matkalaukullinen. Itse olen matkustanut usein vain pelkän selkärepun sisällön kanssa, mutta pari kertaa matkan on jakanut matkalaukkuni Bob, joka tällä hetkellä majailee Kanadassa ystäväni mukana (tästä pääsee hänen vaihtariblogiinsa). 

1. Pakkauslista.
Tää ei tarvitse sen kummempia selityksiä, kun on lista tavaroista, joita tarvitsee, on pakkaaminen huomattavasti helpompaa ja stressi kaiken muistamisesta kaikkoaa. Tästä aiheesta lupaan muuten jo nyt kertoa myöhemmin lisää, kunhan päästään ensi vuoden puolelle.

2. Älä pakkaa liikaa.
Tää on todella tärkeää muistaa, sillä matkalta tulee aina ostettua jotain ja vaikka lentokentällä ollaan usein ystävällisiä, on ne painorajat hyvä muistaa ja yrittää olla ylittämättä niitä. Ja toki matkamuistot olisi kiva saada mahtumaankin sinne matkalaukkuun/reppuun.


3. Pakkaa järkevästi.
Matkaan lähdettäessä on itsestäänselvää tarkistaa määränpään tuleva sää ja ottaa huomioon sen mahdolliset muutokset ja pakata vaatetta mukaan säätä ajatellen, mutta sää ei ole ainoa pakkaamista määrittelevä tekijä. Pakatessa kannattaa miettiä, haluaako aivan ehdottomasti ottaa mukaan juuri sen kaksihaaraisia hiuksia ehkäisevän hoitoainepullon, vai ostaako paikan päältä pienemmän, jolla pärjää matkan ajan.

4. Mukavat matkustusvaatteet.
Tää on munlaiselle mukavuudenhaluiselle ihmiselle ihan yks tärkeimpiä juttuja. Oli edessä sitten pitkä ajomatka autolla, bussilla, junalla tai lento, on vaatteilla suuri merkitys matkan mukavuuteen. Itse valitsen tosi usein sellaiset mukavat pehmoiset housut, joita voin käyttää vaikka yöhousuina tarpeen tullen ja niihin sopivan paidan, etten näytä täysin juuri heränneeltä. :) Hyvät kengät on myös tosi suuri tekijä, sillä huonoilla kengillä ei kukaan jaksa kävellä muutamaa tuntia enempää ja matkatessa kävely ja jonottaminen seisten ovat usein mahdottomia välttää.



5. Suunnittele matkan pääkohdat.
Vaikka uusien asioiden kokeileminen ex tempore -pohjalta on loistava tapa tutustua ihmisiin, kulttuuriin tai mihin vain, kannattaa tulevaa matkaa suunnitella edes jollain tasolla. Tää sisältää esimerkiksi tiedon hakemisen niistä paikoista, joihin on menossa ja julkisten kulkuneuvojen aikataulujen tsekkaamisen. Ihan täysiummikkona en itse lähtisi matkaan.

6. Matkapäiväkirja
Hauska tapa pitää kirjaa siitä, mitä on milloinkin tehnyt, varsinkin jos kyseessä on muutamaa päivää pidempi matka, vaikkapa kielimatka tai -kurssi. Matkapäiväkirjan pitäminen ei tarkoita kaiken yksityiskohtaista ylöskirjaamista vaan ihan vaikka vain ranskalaiset viivat riittävät. Jokainen tavallaan.


7. Kuvaaminen.
Tällä kohdalla haen kahta asiaa. Ensimmäinen on kulttuuriin liittyvät säännöt, jotka kannattaa tarkistaa, sillä eri kulttuureissa valokuvaaminen voi olla rajoitettua tai jopa kiellettyä. Toinen on harkitseminen kameran ja kännykän välillä. Tämä riippuu melko paljon henkilöstä, joku haluaa ottaa satoja hyvälaatuisia kuvia, mutta silloinkin järjestelmäkameran mukaan ottamista kannattaa miettiä, varsinkin, jos kyseessä on paljon liikkumista. Vaihtoehtoja erilaisten kameroiden löytyy ja niistä kannattaa ottaa selvää, jos sillä säästyy sekä tilaa repusta että oma kunto.

8. Avoin mieli.
Todella kesäleirin tarvikelistameininkiä, mutta niin totta. Jos mieli on jo täynnä tiettyjä ajatuksia ja odotuksia, voi moni yhtä hieno kokemus mennä ohi. Toisaalta kannattaa myös tietää omat rajansa ja olla valmis rikkomaan niitä. (Viime kesän EF Brighton -reissu sai mut, arkajalan, menemään ensimmäistä kertaa vuoristorataan, mutta en silti lähtenyt varta vasten Thorpe Parkiin.)


9. Budjetti.

Ennen matkaa kannattaa laskea, kuinka paljon rahaa on suunnilleen kiinni missäkin matkan osassa. Kuinka paljon päivässä rahaa tulee menemään ruokaa, nukkumiseen, kulkemiseen mainitsemattakaan muita kuluja (ne shoppailut, oli ne sitten täysin tarpeellisia, kuten aurinkorasva ja maitohappotabletit tai jotain ihan muuta.)

10. Soittolista.
Ihan must-do juttu yhtään pidemmille matkoille. Musiikki auttaa siekä rentoutumaan että piristää väsymyksen iskiessä, joten soittolista täynnä omia lempikappaleita ladattuna puhelimeen on matkan pelastus.

Tässä mulle ensimmäisenä mieleen juolahtaneet 10 vinkkiä, mutta jos teiltä löytyy muita, niin kommentoikaa alle, niin päästään kaikki vähän helpommalla seuraavalla reissulla. Ja jos teille tulee mieleen aiheita, mistä haluisitte postauksia, niin ehdotuksia otetaan innolla vastaan. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti